DMP Detachering | DMP Retroservice | DMP Scan & OCR serviceToepassing
DMP Detachering is het op locatie en projectmatig inzetten van gespecialiseerd personeel voor het ontsluiten van bibliotheekcollecties. Het gaat hierbij zowel om de formele- als de inhoudelijke ontsluiting.

Ontlenen
Bij het retrospectief invoeren van een oude kaartcatalogus komt het steeds vaker voor dat een titelbeschrijving al is opgenomen in een geautomatiseerde catalogus. Dit kan de eigen catalogus zijn, maar ook een catalogus van een andere organisatie. Steeds meer lokale bibliotheek systemen zijn gekoppeld met één of meerdere externe databanken (bijvoorbeeld de GGC van PICA). In zo'n geval kan niet zelden meer dan de helft van het aantal titelbeschrijvingen worden ontleend. Dit is vanzelfsprekend efficiënter en goedkoper dan het volledig invoeren van een titelbeschrijving.

Ook al kan er bij het catalogiseren gebruik gemaakt worden van ontlening, het blijft een omvangrijk karwei. DMP Detachering biedt, door het op projectbasis inzetten van gespecialiseerd personeel, uitkomst.
Of het nu gaat om het ontlenen van titels met behulp van de oude kaartcatalogus of om de conversie van een reeds eerder ingevoerd bestand in een afwijkende structuur. Wordt een titel gevonden, dan worden vervolgens de lokale kenmerken (signatuur e.d.) aan het record toegevoegd. Voldoet de titelbeschrijving niet aan de eisen, dan kan dit worden aangepast en titelbeschrijvingen die niet kunnen worden ontleend, worden alsnog volledig ingevoerd.

Catalogiseren
Maar DMP Detachering gaat verder! Ook bij het ontbreken van een kaartcatalogus of andere hulpmiddelen kunnen de medewerkers van DMP helpen. In dat geval wordt er met behulp van de originele publikatie volledig gecatalogiseerd. Dat geldt ook bij het verwerven van nieuwe collecties of oude (deel)collecties die nog niet zijn ontsloten. DMP Detachering zorgt dat de achterstanden bij het catalogiseren snel worden ingehaald.

Trefwoorden, classificatie en barcodelabels
Desgewenst worden er, met behulp van de trefwoordenthesaurus, trefwoorden toegekend. Ook het omzetten of aanbrengen van de classificatie (UDC, SISO, eigen systematiek, etcetera) behoort tot de mogelijkheden. En moeten de publikaties nog van barcodelabels worden voorzien, dan is ook dat geen probleem.

Ervaring
DMP Detachering werkt(e) ondermeer voor:

  • Bibliotheek TU Delft
  • Koninklijk Instituut voor Taal-, Land-, en Volkenkunde
  • Nationaal Natuurhistorisch Museum
  • Vredespaleis
  • Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie
  • Rijkswaterstaat

top